Cytologie

Niet-gynaecologische cytologie

Onderzoek van celmateriaal verkregen vanuit verschillende organen via puncties en uitstrijken of uit lichaamsvocht zoals urine. Bij een cytologische punctie worden via een naald cellen uit een orgaan gezogen voor verder onderzoek. Bijvoorbeeld puncties uit een borstcyste. Niet-gynaecologisce cytologie wordt verwerkt met een ‘dunne-laag-techniek’ en krijgen een PAP-kleuring. Tegelijk wordt er bij de meeste stalen een celblok gemaakt van het vocht. Op deze manier worden de cellen ook gevat in paraffine en is er de mogelijkheid om toch bijkomende immuunhistochemische en moleculaire onderzoeken te doen.

Technische verwerking van cytologische stalen volgens dunne-laag principe.

Technische verwerking van cytologische stalen volgens dunne-laag principe.

Gynaecologische cytologie

De cervicale screeningsonderzoeken, ook wel PAP-testen of uitstrijkjes genoemd, is het cytologisch onderzoek van cellen bekomen via een wisser thv de cervix of baarmoederhals. Deze stalen worden eveneens verwerkt met deze ‘dunne-laag-techniek’ en krijgen evenzeer een PAP kleuring.

Daarna worden deze preparaten ‘gescreend’ op afwijkende cellen. Sinds 2023 werken we met het Hologic Genius Digital diagnostics system. Eerst worden de slides gedigitaliseerd en maakt men gebruik van digitale beeldanalyse waarbij ervaren laboranten deze digitale beelden analyseren. Afwijkende preparaten ondergaan steeds een full screening en worden samen met de patholoog verder uitgewerkt en beoordeeld.

Voor de digitalisatie van de slides en het gebruik van het artificieel intelligentie algoritme werken we samen met het laboratorium Pathologie van UZ Leuven.

Om een uitstrijkje correct af te nemen, volgt men de richtlijnen van ThinPrep-Hologic.

Bij cytologische afwijkingen kan men in tweede tijd overgaan tot HPV typering en/of CINTEC plus kleuring.

De patholoog zorgt steeds voor een geintegreerde rapportering van al deze onderzoeken en formuleert een advies.